Barnebursdag: Den komplette guiden til en bra feiring 

 

Barnebursdagen er viktig! Og det er faktisk ekstra gøy når dere arrangerer den selv. Her er gode råd til feiringen fra to eksperter på feltet.

Du må ikke ha barnebursdagen ute av huset for at barna skal ha det moro. Snarere tvert imot. 

– Hjemmebursdager er faktisk morsommere. Det er gøy på lekelandet også, men «kjøpebursdagene» blir fort litt repeterende. Hjemmebursdager blir mer varierte, for foreldrene er ulike, hjemmene er ulike, og årstidene er ulike, sier Camilla Reimer som står bak bloggen Bursdagsjentene. 

I tillegg gir det barnet en ekstra bonus når foreldrene arrangerer feiringen hjemme. 

– De fleste barn elsker å vise fram hjemmet og rommet sitt med puter, bamser og trapper. Selv foreldrene sine er de faktisk stolte av (!), sier forfatteren av boka «Barnebursdag», Sara Johannessen. 

Hun burde virkelig vite hva hun snakker om. I forbindelse med bokprosjektet har hun det siste året nemlig ikke bare arrangert barnebursdager for sine to egne døtre på 9 og 5, men også for ungene i nabolaget.

Barnebursdag er ikke vanskelig  

Gjør det litt enkelt for dere selv. Det viktigste er at dere er tilstede i bursdagen. Barna setter mye mer pris på det enn at dere er stressa i fire dager i forkant, sier Johannessen. 

De to ekspertenes viktigste råd til foreldrene er svært oppløftende: Senk skuldrene: 

 • Dere trenger ikke stor plass for å arrangere bursdag hjemme. Strek opp langbord og stoler på gulvet med kritt, og ha piknik. Eller arranger utebursdag – unger elsker å være ute, sommer som vinter. 
 • Dere trenger ikke å vaske og rydde før barnebursdagen. Vent til etterpå. Barna kommer garantert ikke til å være opptatt av litt støv i krokene. 
 • Det må ikke ta lang tid å lage maten. La barna pynte bursdagskaka si selv (hvis de er store nok). Og en helt enkel pølsebod er en sikker vinner for den «ordentlige» maten, eventuelt med noen egne halalpølser. 
 • Pyntingen trenger ikke å ta lang tid. Blås opp ballonger og la barna pynte selv. Fargeblyanter og hvite papirduker er også en vinner, da tegner bursdagsgjestene duken selv! 
 • Bursdagen må ikke koste mye. Server enkel mat som pølser. Vi har laget en ferdig handleliste som sikrer at du kjøper inn alt du trenger. 
 • Dere må ikke arrangere massevis av leker. Barna skal jo også spise, åpne gaver og leke selv. Men ha et par organiserte aktiviteter – og et par i bakhånd i tilfelle leken stopper opp.  

Å planlegge en barnebursdag hjemme 

Selv om det å arrangere barnebursdag hjemme altså ikke skal være noe stress, krever det litt planlegging – akkurat som «kjøpebursdager». 

Nedenfor følger råd til blant annet: 

 • Invitasjonen – og hvem som skal inviteres 
 • Hvor lenge bursdagen skal vare 
 • Råd om nivået  gaver
 • Tips til pynting 
 • Hva slags mat dere kan servere 
 • Tips til fine, enkle og morsomme bursdagskaker 
 • Tips til leker i bursdagsselskapet 

Bursdagsinvitasjonen 

Alle fester trenger en invitasjon. Når det gjelder en barnebursdag, behøver den derimot ikke å kreve masse innkjøp og to uker på hobbyrommet. 

– Det er ingen konkurranse blant mødrene om å ha den fineste invitasjonen. Barna bryr seg ikke døyten, sier Camilla i Bursdagsjentene. 

En enkel løsning kan være å la bursdagsbarnet selv tegne invitasjonene. De fleste barn vil synes at det er gøy å gjøre stas på vennene sine på den måten. Du kan også laste ned våre lekre og gratis invitasjonerså trenger du bare å printe ut, fylle inn nødvendig informasjon og så har du bursdagsinvitasjon på 1-2-3.  

Bursdagsinvitasjoner

Vi har laget invitasjoner til alle temabursdagene i våre pakker som kan lastes ned og printes rett ut.

Hvor mange skal inviteres? 

Det som derimot er viktig, er å invitere alle. Bursdagsselskapene er viktige for barn, og ingen skal føle seg utenfor. Like viktig er det for bursdagsbarnet at de inviterte barna kommer – det viser at de vil feire ham eller henne. 

– Det er helt greit å invitere bare gutta eller bare jentene i klassen. Men det må være alle. Og i barnehagen kan det være helt ok å invitere kun treåringene, så lenge ikke det da er noen veldig få som da helt klart er utelatt. Er barnehagen veldig liten, må dere nesten invitere alle, sier Camilla. 

Og selvfølgelig: Hvis dere dropper fire- og femåringene på denne måten, bør invitasjonen gjøres diskret. En lapp i barnehagesekken eller en sms til foreldrene er gode løsninger. 

Bloggeren anbefaler også å snakke med foreldrene før invitasjonen sendes ut. Det er viktig at barna kommer, derfor bør dere unngå å legge kalaset til kampdagen for fotballaget eller liknende. 

Hvor lenge skal en barnebursdag vare?

Både Camilla og Sara er enige: To timer er perfekt lengde for en barnebursdag. 

– For større barn kan de vare litt lenger. Men to timer er mer enn nok, barna blir fort slitne av all viraken, sier Camilla.  

Hun minner også om at det er lurt å sende ut nabovarsel hvis dere bor i blokk. Alle naboene vil ha forståelse for at bursdagen kan høres godt, så lenge de vet om den på forhånd. 

 

Se våre tips til en enkel kjøreplan for barnebursdagen 

Hvor dyre skal gavene være? 

Et av ti barn i Norge vokser opp i fattigdom. Det skal ikke bety at de ikke kan gå i bursdagen til vennene sine! 

– Snakk med de andre foreldrene og bli enige om hvor mye gavene skal koste. Selv har vi satt en 50-lapp som grense. Men 50 kroner ganger 24 kan likevel bli mye for noen familier. Da er det helt greit å spleise, og la et eller flere barn være med på gavene uten å betale – selvfølgelig uten at noen av barna får vite om det, sier Sara. 

Tips til pyntingen

Pynten er viktig på barnebursdagen!  

– Ballonger er veldig gøy! Ellers er bursdagsbordet noe av det aller viktigste. Det skal være pyntet, men det trenger ikke å være akkurat som på Instagram. 

Med bursdagspakkene fra TORO 123Bursdag får du alt du trenger til pynting av bursdagsbordet. Pakkene inneholder nemlig borddekking (duk, tallerkener, kopper, servietter, snackskåler), bordpynt, serpentiner, girlander og ballonger

 

Vi tilbyr bursdagspakker i hele 15 populære tema.

Mat i barnebursdagen 

Maten kan skape skikkelig hodebry når dere skal arrangere barnebursdag. De små må jo få noe å spise, men hva? Spørsmålet blir ikke enklere av at noen kan være vegetarianere, ha glutenintoleranse eller allergier, eller ikke spiser svinekjøtt. I tillegg har dere selvfølgelig ikke uendelig tid til å lage mat heller. 

Et godt tips er å spørre foreldrene om eventuelle allergier og liknende samtidig med invitasjonen. På den måten får dere oversikt over hvilke hensyn dere må ta. 

Det er også mulig å finne både kjøtt- og glutenfrie alternativer til de fleste oppskrifter.  

Husk at maten godt kan være enkel. Sara Johannessen har for eksempel hatt kjempesuksess med å servere barna tomatsuppe med makaroni. 

– Det var på en «skummelfest», og tomatsuppa forestilte blod og makaronien mark. Barna elsket det, forteller hun. 

En morsom bursdagskake hører også med til barnebursdagen! Her er det bare fantasien som setter grenser for hvordan kaken kan se ut. Men ikke føl på presset hvis hverken fantasi eller konditorferdighetene står helt til 10. Det er tross alt barna og ikke Instagram som er målet med festen. 

Husk også at eventuelle gluten-, laktose- og nøtteallergier er relevante også for kakevalget. Heldigvis er det enkelt å tilpasse de fleste oppskrifter. 

På TORO Baketips finner dere et drøss av gode ideer tilmorsomme og smakfulle bursdagskaker. 

Tips til morsomme leker 

Selv om barn ofte er flinke til å finne på ting selv, er det lurt å ha tenkt ut noen fellesleker. Det vil sikre at alle barna blir inkludert, og gjøre at kaoset i huset blir litt mindre fordi de små gjestene har annet å gjøre enn å inspisere alle rom og boder. 

– To timer går fort. Barna skal jo kle av seg, gi og åpne pakker og spise også. Derfor pleier et par å være nok. Men ha et par i reserve også, i tilfelle leken går i stå, råder Camilla og Sara. 

Tenk gjerne tilbake på hva dere selv var gøy da dere var i bursdagsfester. Mange av de gamle klassikerne, som tampen brenner, flasketuten peker på, og tegne halen på grisen fungerer like bra nå som da! Og synes dere at støynivået er for høyt, er hviskeleken eller adjektivhistorie to tidløse slagere 

Vi har samlet 5 klassiske leker barna elskerVi har også laget en oversikt over leker som passer perfekt til innebursdagen. Om bursdagen er ute eller inne, vil også en quiz være populært. Vi har samlet quiz’er for barn tilpasset alle aldre.

Med ønske som en fantastisk feiring!